Αξιοθέατα

Μνημεία

Αρχαιολογικός χώρος Βεργίνας

Τα ανάκτορα και οι βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας.

Στην περιοχή αυτή υπήρξε η παλιά πρωτεύουσα του αρχαίου Μακεδονικού κράτους, οι ΑΙΓΕΣ. Εδώ υπάρχουν τα Ανάκτορα, το αρχαίο θέατρο και οι Βασιλικοί Τάφοι.

Ο Τάφος του Φιλίππου με τα μοναδικής αξίας ευρήματά του (χρυσή λάρνακα, υδρία, στεφάνια, ασπίδα κ.λ.π.), που αποτελούν στοιχεία παγκόσμιας ακτινοβολίας.
Ο χώρος των Βασιλικών Τάφων με τα στέγαστρά του, είναι ιδιαίτερα επιβλητικός για τον επισκέπτη.

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαία Πύδνα

Δύο χιλιόμετρα νότια του σύγχρονου οικισμού του Μακρυγιάλου στη βόρεια Πιερία, βρίσκεται η θέση της αρχαίας Πύδνας, μιας πόλης που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Μακεδονίας, χάρη στο λιμάνι της και τη στρατηγική της θέση.
Ελληνική πόλη, ελεύθερη και ανεξάρτητη αρχικά, αναδείχτηκε, ως εμπορικό κέντρο μεγάλης σημασίας.
Η πρώτη κατοίκηση του χώρου χρονολογείται στο τέλος της ύστερης εποχής του χαλκού.Ο οικισμός επεκτάθηκε σημαντικά ενώ η περίοδος της μεγάλης ακμής της Πύδνας έρχεται στα χρόνια των Μακεδόνων βασιλιάδων.

Διαβάστε περισσότερα

Επισκοπικό συγκρότημα στις Λουλουδιές Κίτρους

Το επισκοπικό συγκρότημα στις Λουλουδιές Πιερίας
ιδρύθηκε το 479 στη θέση ενός σταθμού της αρχαίας οδού
Θεσσαλονίκης – Λάρισας για να στεγάσει την επισκοπή Πύδνης.

Το 479 εγκαταστάθηκαν στην Πύδνα οι Γότθοι του Θεοδωρίχου και για το λόγο αυτό ο επίσκοπος και οι κάτοικοι της μετακινήθηκαν 8 χιλιόμετρα νοτιότερα στη θέση
Λουλουδιές, όπου τοποθετείται από τους ιστορικούς το πεδίο της μάχης της Πύδνας (168 π.Χ.).

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογικός χώρος ΔΙΟΝ

Το αρχαιολογικό πάρκο του Δίου είναι το ωραιότερο της Ελλάδας. Βρίσκεται σε απόσταση 17 χλμ. από την Κατερίνη και 60 χλμ. από τη Λάρισα και η πρόσβαση γίνεται οδικώς. Ένας υπέροχα σχεδιασμένος αρχαιολογικός χώρος που καλύπτει χώρο έκτασης 1.500 στρεμμάτων, με αρχαία ιερά, ελληνιστικά και ρωμαϊκά θέατρα, αρχαίους πλακοστρωμένους δρόμους, θέρμες με πισίνες και ψηφιδωτά, ωδείο, ρωμαϊκά σπίτια, επαύλεις και παλαιοχριστιανικές βασιλικές, ένας χώρος – πρότυπο. Οι κατασκευές του 2ου και του 3ου αιώνα μ.Χ. μαρτυρούν τον πλούτο και την ευμάρεια των κατοίκων της πόλης.

Το Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών είναι μοναδικό πολιτιστικό δημιούργημα. Σε αυτό λειτουργεί εργαστήρι ψηφιδωτού, στο οποίο διδάσκονται τεχνικές ψηφιδωτού παρόμοιες με αυτές των αρχαίων Μακεδόνων, με βασική πηγή έμπνευσης τα περίφημα ψηφιδωτά του αρχαίου Δίου. Το καλοκαίρι του 2010 φιλοξενήθηκε το Παγκόσμιο Συνέδριο Ψηφοθετών.

Η Αρχαιοθήκη εγκαινιάστηκε τον χειμώνα του 2008-2009 και είναι μια μοναδική προσπάθεια να δει ο επισκέπτης τα αρχαιολογικά ευρήματα όπως ήρθαν στο φως και να αποκτήσει εμπειρία για το πώς προκύπτει η αρχαιολογική πληροφορία.

Διαβάστε περισσότερα

Λείβηθρα

Τα Λείβηθρα ήταν αρχαία πόλη της Μακεδονίας . Η θέση της ήταν στους νοτιοανατολικούς πρόποδες του Ολύμπου, κοντά στο Δίον. Έχουν ανακαλυφθεί ερείπια από αρχαίες εγκαταστάσεις. Κοντά βρίσκεται το ρέμα Συς (Ζηλιάνα) της Σκοτίνας των αρχαίων δημιουργώντας ένα τοπίο μεγάλης φυσικής ομορφιάς. Σύμφωνα με την παράδοση, στον τόπο αυτό είχε ταφεί ο Ορφέας. Η πόλη καταστράφηκε, σύμφωνα με τον Παυσανία όταν πλημμύρισε ο χείμαρρος Συς. Επίσης υπήρξαν ιερό πόλισμα των Μουσών. Για το λόγο αυτό, οι τελευταίες ονομάζονται συχνά και Λειβηθρίδες ή Λειβηθριάδες.

Διαβάστε περισσότερα

Κάστρο Πλαταμώνα

Το Κάστρο του Πλαταμώνα αποτελεί ένα από τα ωραιότερα κάστρα της Ελλάδας και το σημαντικότερο ίσως αξιοθέατο του νομού Πιερίας.

Το κάστρο χτίστηκε απο  τους Ενετούς το 1204 απέναντι απο το Νέο Παντελεήμονα, πάνω σε έναν μικρό λόφο, στους πρόποδες του Ολύμπου.

Διαβάστε περισσότερα

Λαογραφικό - Γεωργικό Εκθετήριο Ομολίου Μαρίνος Αντύπας

Ένα μουσείο, αφιερωμένο στον αγωνιστή των αγροτών, Μαρίνο Αντύπα, συναντά ο επισκέπτης του Δήμου Ευρυμενών, σε απόσταση λίγων μόλις χιλιομέτρων από την Κοιλάδα των Τεμπών, στους πρόποδες του Κισσάβου, στο νομό Λάρισας.

Σκοπός του μουσείου ήταν η ανεύρεση και διατήρηση λαογραφικού υλικού, μα πάνω απ΄όλα η μετάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς σε νεότερες γενιές του τόπου.

Διαβάστε περισσότερα

Αρχοντικό Γεωργίου Σβαρτς Αμπελάκια

Το αρχοντικό Σβάρτς είναι ένα από τα σπουδαιότερα κοσμικά κτίρια του Ελλαδικού χώρου. Αποτελείται από τρεις ορόφους, όπου υπάρχει η αίθουσα υποδοχής, τα υπνοδωμάτια και άλλοι βοηθητικοί χώροι. Χρονολογείται στα 1787 και παρουσιάζει πλούσια διακόσμηση (ζωγραφική και ξυλόγλυπτη). Tο Αρχοντικό άρχισε να κτίζεται το 1778 ως κατοικία του Προέδρου του Συνεταιρισμού των Αμπελακίων Γεωργίου Μαύρου Σβαρτς. Υπήρξε επίσης και η έδρα του Συνεταιρισμού αυτού, καθ’ όλη τη διάρκεια της σαραντάχρονης και πλέον λειτουργίας του (1778-1820). Το 1965 αγοράστηκε από το Ελληνικό Κράτος και από τότε λειτουργεί ως επισκέψιμο μνημείο.

Διαβάστε περισσότερα

Λαογραφικό Εκθετήριο Ποταμιάς

Το Λαογραφικό Εκθετήριο της Ποταμιάς, μια πρωτοβουλία του καθηγητή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Νικολάου Ψημένου, εγκαινιάστηκε στις 27 Αυγούστου 2006 βρίσκεται στην Τοπική Κοινότητα Ποταμιάς του Δήμου Αγιάς Περιφέρεια Θεσσαλίας όπου φιλοξενούνται εκθέματα από τη ζωή της υπαίθρου των κατοίκων της περιοχής (αγροτικά και κτηνοτροφικά εργαλεία παραδοσιακά επαγγέλματα).

Το εκθετήριο βρίσκεται στην πλατεία του χωριού όπου λειτουργούν καφέ και ταβέρνες.

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μύλος του Παππά

Ο Μύλος του Παππά είναι ένα πενταόροφο κτίριο αλευροποιίας κατασκευασμένο το 1883 και βρίσκεται στην οδό Γεωργιάδου δίπλα από τα υπεραστικά ΚΤΕΛ και κάτω από το Φρούριο στην πόλη της Λάρισας.

Είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια της Θεσσαλίας και παρόλο τις δύο καταστροφές που έχει υποστεί το 1920 και το 2001, με την τελευταία να καταστρέφει πολύτιμα ξύλινα μηχανήματα, σήμερα έχει αναστηλωθεί με σκοπό την μετατροπή του σε κτίσμα με πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα με παρουσιάσεις βιβλίων, διαμόρφωση χώρων βιβλιοθήκης, διενέργειας σεμιναρίων και παρουσιάσεων.

Ακόμα με την δημιουργία αίθουσας Δημοτικού Συμβουλίου Εθιμοτυπίας θα λαμβάνουν χώρα οι επίσημες τελετές υποδοχής ξένων κυρίως αντιπροσωπειών.

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογικός χώρος Φρουρίου Λάρισας

Ο γνωστός σήμερα ως Λόφος του Φρουρίου Λάρισας αποτέλεσε θέση συνεχούς κατοίκησης και διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο σε όλες τις εποχές αφού είναι το μοναδικό ύψωμα που διαθέτει η πόλη της Λάρισας.

Εδώ βρισκόταν στην αρχαία περίοδο η Ακρόπολη, σημαντικοί ναοί, καθώς και το αρχαίο θέατρο, που σώζεται μέχρι σήμερα.Στην ίδια θέση βρισκόταν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ακρόπολη και το θρησκευτικό κέντρο της βυζαντινής πόλης, που είχε περιορισθεί σε έκταση, σε σχέση με την αρχαία.

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

Το Α’ αρχαίο θέατρο της Λάρισας είναι ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα της Ελλάδας. Βρίσκεται στη νότια πλευρά του Λόφου του Φρουρίου, κάτω ακριβώς από την αρχαία ακρόπολη, με προσανατολισμό προς τη σημερινή κεντρική πλατεία την κάποτε αρχαία αγορά της πόλης.

Υπολογίζεται ότι κτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ και η χωρητικότητά του υπολογίζεται κοντά στα 10.000 άτομα, το θέατρο ήταν ενεργό μέχρι και τον 3ο αιώνα μ.Χ..

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογικός χώρος Φερών

Η αρχαία πόλη των Φερών, μία από τις σημαντικότερες της Θεσσαλίας, κατοικήθηκε συνεχώς από την τελική νεολιθική (γύρω στο 3000 π.Χ.) ως και την πρώιμη ρωμαϊκή αυτοκρατορική περίοδο (1ος αιώνας μ.Χ.), οπότε πιθανότατα εγκαταλείφθηκε. Ο νεώτερος οικισμός, με το όνομα Βελεστίνο, δημιουργήθηκε κατά την ύστερη βυζαντινή περίοδο (13ος αιώνας.) και κατέχει σημαντική θέση στη νεώτερη ελληνική ιστορία (πατρίδα του Ρήγα Φεραίου). Σήμερα αποτελεί μία ακμάζουσα κωμόπολη, που εν μέρει είναι κτισμένη πάνω σε τμήμα της αρχαίας πόλης, ευτυχώς όχι στο πιο σημαντικό.

Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται κοντά στην κωμόπολη του Βελεστίνου, 15χλμ. βορειοδυτικά του Βόλου. Ο χώρος της πρώτης εγκατάστασης των κατοίκων, γύρω στο 3000 π.Χ., υπήρξε η λεγόμενη «Μαγούλα Μπακάλη», ενώ η περίοδος ακμής κορυφώνεται κατά τη μυκηναϊκή εποχή (1600 – 1100 π.Χ.). από την εποχή αυτή διατηρείται μια συστάδα θαλαμοειδών ταφών, λαξευμένων στο φυσικό βράχο. Πιθανότατα κατά το α΄ μισό του 4 ου αι. π.Χ. κατασκευάστηκε το ισχυρό τείχος πάνω στο λόφο « του Αγίου Αθανασίου» ή «της Παναγίας», ο οποίος Μαζί με τη «Μαγούλα Μπακάλη» αποτελούσαν την ακρόπολη των Φερών. Στην ίδια περίοδο ανάγεται και η τελευταία οικοδομική φάση του ναού του θαυλίου Διός ή της Εννοδίας, δωρικού ρυθμού, από τον οποίο σώζεται σήμερα το νοτιοανατολικό τμήμα της κρηπίδας, καθώς και θεμέλια βάθρων αναθηματικών μνημείων.

Καθημερινά συντηρούνται τα ευαίσθητα μνημεία. Ακόμη από την ΙΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων έχει προταθεί η οργάνωση ενός Αρχαιολογικού-Ιστορικού Πάρκου Φερών-Βελεστίνου, που θα περιλάβει όλα τα αρχαία και νεώτερα μνημεία, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στον πολεοδομικό ιστό της σύγχρονης κωμόπολης και γύρω από αυτόν. Η πρόταση προβλέπει και αναστηλωτικά έργα σε ορισμένα μνημεία.

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογικός χώρος Σέσκλου

Κοντά στο σημερινό χωριό Σέσκλο, 8 περίπου χλμ δυτικά του Βόλου, αναπτύχθηκε ο προϊστορικός οικισμός του Σέσκλου πάνω στον λόφο “Καστράκι”. Ο οικισμός είναι από τους παλιότερους που ανακαλύφθηκαν στην Ευρώπη και κατοικήθηκε για πρώτη φορά στα μέσα της 7ης χιλιετίας. Οι ανασκαφές στον χώρο ανέδειξαν έναν νεολιθικό οικισμό, που στη 5η χιλιετία απέκτησε πρωτοφανή έκταση.
Οι κάτοικοι είχαν αναπτύξει αξιόλογο πολιτισμό, που χαρακτηρίζεται από τη γραπτή κεραμική, τη βελτιωμένη τεχνική ψησίματος πήλινων αντικειμένων και την εκτενή χρήση εργαλείων από πέτρα ή οψιανό.

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαίος Οικισμός Διμηνίου

Ο νεολιθικός οικισμός του Διμηνίου βρίσκεται 5 χλμ από την πόλη του Βόλου, στις βορειοδυτικές παρυφές του σημερινού χωριού Διμήνι. Επίσης, στα νοτιοανατολικά του λόφου βρίσκεται ο σημαντικός Μυκηναϊκός οικισμός Διμηνίου. Η πόλη αυτή, σύμφωνα με τις νεότερες απόψεις, ταυτίζεται με την Ιωλκό, την πατρίδα του Ιάσονα.

Διαβάστε περισσότερα

Μουσεία

Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου

Η ιδέα της ίδρυσης του Ν.Μ.Λ. ξεκίνησε το 1995 από την Ένωση Συνταξιούχων Ναυτικών Λιτοχώρου, με σκοπό την διάσωση, διαφύλαξη της Ναυτικής πολιτιστικής κληρονομιάς του Λιτοχώρου.

Διαβάστε περισσότερα

Λαογραφικό Μουσείο Αμπελακίων

Το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Αμπελακίων Λάρισας στεγάζεται στο παλιό διώροφο αρχοντικό “Μολά” το οποίο αγοράστηκε από το ζεύγος Ξενοφώντα και Φανής Καντώνια το γένος Δημόκα, και δωρήθηκε στο Λαογραφικό Μουσείο.

Διαβάστε περισσότερα

Μουσείο Θεσσαλικής Ζωής της Oικογένειας Συρμακέζη

Το μουσείο Θεσσαλικής Ζωής, της οικογένειας Συρμακέζη, στην Ελάτεια του Νομού Λάρισας, αποτελεί ένα Πολυχώρο Προσομοίωσης Παραδοσιακών Αγροτικών Δραστηριοτήτων και δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να «ζήσει» την εμπειρία του παρελθόντος, συνδυάζοντας την παρουσίαση εκθεμάτων σε παραδοσιακά διαμορφωμένους χώρους και τη σύγχρονη τεχνολογία οπτικοακουστικών προβολών.

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρισας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρισας στεγαζόταν στο μουσουλμανικό τέμενος Γενί – τζαμί, το οποίο κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αι. και ήταν δωρεά της βασίλισσας Όλγας στους εναπομείναντες μουσουλμάνους στην πόλη της Λάρισας.

Είναι το νεότερο από τα τζαμιά της πόλης και το μοναδικό που σώζεται σήμερα. Τα αρχαία αντικείμενα εκτίθονταν στη μοναδική αίθουσα του τζαμιού. Το Μουσείο διέθετε μια μόνιμη έκθεση, η οποία περιελάμβανε αντιπροσωπευτικά εκθέματα παλαιολιθικών, νεολιθικών, αρχαϊκών, κλασικών, ελληνιστικών, ρωμαϊκών παλαιοχριστιανικών και μεσαιωνικών χρόνων.
Διαβάστε περισσότερα

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας «Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα»

Το μουσείο λειτουργεί από το 1983 & φιλοξενεί συνολικά 1160 έργα, 750 πίνακες ζωγραφικής που δωρίσθηκαν στην πόλη από τον Γεώργιο Κατσίγρα & 410 ακόμα χαρακτικά, πίνακες & γλυπτά που απέκτησε από τότε μέχρι σήμερα η Δημοτική Πινακοθήκη. Η συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης έχει χαρακτηριστεί ως η σημαντικότερη μετά τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης. Το κτίριο που λειτουργεί σήμερα η πινακοθήκη εγκαινιάστηκε το 2003 & πέρα από τον χώρο της μόνιμης έκθεσης, περιλαμβάνει & χώρο περιοδικών εκθέσεων, εργαστήριο φωτογραφίας, αμφιθέατρο & βιβλιοπωλείο.

Διαβάστε περισσότερα

Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

ΜΤο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας είναι κτισμένο στο λόφο ”Μεζούρλο” στις νότιες παρυφές της πόλης, σε έκταση 54 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε σταδιακά από το Δήμο Λάρισας στο Υπουργείο Πολιτισμού. To Μουσείο εγκαινιάστηκε στις 28 Νοεμβρίου του 2015 και πλέον είναι επισκέψιμο για το κοινό.

Διαβάστε περισσότερα

Τοπία Φυσικής Ομορφιάς

Πιέρια Όρη

Ολόκληρος ο ορεινός όγκος των Πιερίων χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη φυσική ομορφιά. Δεν είναι τυχαίο που αυτόν το χώρο διάλεξαν οι πρόγονοί μας για κατοικία των Πιερίδων Μουσών, που ήταν προστάτιδες των τεχνών και των επιστημών.

Υπάρχουν διαδρομές με εξαιρετική φυσική ομορφιά και οικολογικό ενδιαφέρον που προσφέρονται για ήρεμους περιπάτους στη φύση, αλλά και διαδρομές για κάθε επισκέπτη που αναζητά την περιπέτεια και τη δράση στο βουνό. Βασικό σημείο αναφοράς σημαντικών διαδρομών στα Πιέρια Όρη είναι τα δύο Ορειβατικά Καταφύγια, που βρίσκονται σε υψόμετρο 1000μ. και 1680μ. Αντίστοιχα. Το πρώτο βρίσκεται στον οικισμό ‘νω Μηλιάς και ανήκει στον Ορειβατικό Σύλλογο Ε.Ο.Σ. Κατερίνης. Από εδώ περνά το Ευρωπαϊκό Ορειβατικό μονοπάτι Ε4 το οποίο διασχίζει τα Πιέρια Όρη και συνεχίζει προς τον Όλυμπο.

Τρεις όμορφες διαδρομές προς τις κορυφές των Πιερίων ξεκινούν από την Άνω Μηλιά:

  • Άνω Μηλιά (Ε4), Τούφες Καραγιώργη, Αβδέλλα, Φλάμπουρο.
  • Άνω Μηλιά, Πέντε Πύργοι.
  • Άνω Μηλιά, Μοναχό νερό, Χτένι.

Το δεύτερο Καταφύγιο βρίσκεται στη θέση «Σαρακατσάνα» και ανήκει στον Ορειβατικό Σύλλογο Σ.Ε.Ο. Κατερίνης. Η «Σαρακατσάνα» αποτελεί σταθμό για σημαντικές διαδρομές που ξεκινούν από τη Ρητίνη και τη θέση «Παλαιοπαναγιά» όπου βρίσκεται και η ομώνυμη Εκκλησία. Από το καταφύγιο μπορείτε να συνεχίσετε και να φτάσετε μέχρι την ψηλότερη κορυφή των Πιερίων, το Φλάμπουρο (2.193 μ). Αξιόλογη και με ιστορικό ενδιαφέρον είναι και η διαδρομή που ξεκινά από τον οικισμό της Παλιάς Βρίας: Π. Βρία, Σεντούκια (Αρχαίο Λατομείο), Μάρμαρο, Μοναχό νερό.

Από το Ελατοχώρι μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου φτάνετε στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου. Από εδώ ξεκινά επίσης μία σημαντική διαδρομή: Παπά Χωράφι (Χιονοδρομικό κέντρο), Σαλταπήδα, Αρβανίτης, Λαπούσι, Φλάμπουρο. Σημαντικές πληροφορίες για την ανάβαση στο βουνό προσφέρονται από τους δύο Ορειβατικούς συλλόγους Ε.Ο.Σ. και Σ.Ε.Ο. Κατερίνης που διατηρούν τα Ορειβατικά Καταφύγια στα Πιέρια Όρη και έχουν την έδρα τους στην πόλη της Κατερίνης.

Θέση και κορυφές
Η περιοχή των Πιερίων αποτελεί έκταση που απλώνεται στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Κοζάνης. Αποτελεί τη ΒΔ προέκταση του Ολύμπου με ψηλότερη κορυφή το Φλάμπουρο (2193 μ.). Άλλες λιγότερο ψηλές κορυφές είναι: η Τούρλα (2.104), η Αβδέλλα (2.049 μ.), ο Αρβανίτης (2.023), η Πλάκα (1.938 μ.), το Χτένι (1.791 μ.) και οι Πέντε Πύργοι (1.710 μ.).

Όλυμπος

Όλυμπος, ολόλαμπρος, ακτινοβόλος, η μυθική κατοικία των Θεών. Το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας και 2ο στα βαλκάνια με την κορυφή του να φτάνει στα 2.917μ. Τμήμα του χαρακτηρίστηκε εθνικός δρυμός το 1938 και η UNESCO κήρυξε το βουνό «Απόθεμα της βιόσφαιρας». Ο πυρήνας του εθνικού δρυμού και οι ορθοπλαγιές στα μικρά και μεγάλα Καζάνια αποτελούν σημαντικούς βιότοπους με πολλά είδη φυτών και ζώων. Η υψηλότερη κορυφή του κατακτήθηκε το 1913 και σήμερα μέσα από τα ασφαλή του μονοπάτια (Ε4, 02) μπορεί να φτάσει ο περιηγητής σε οποιοδήποτε σημείο.

Ο Εθνικός Δρυμός
Το ψηλότερο βουνό μας, η κατοικία των δώδεκα Θεών της αρχαιότητας, είναι και η πρώτη περιοχή για την οποία εφαρμόστηκε πριν από 50 χρόνια, ειδικό καθεστώς προστασίας στην χώρα μας με την κήρυξή του ως Εθνικού Δρυμού το 1938.

Πεζοπορικές Διαδρομές
Οι δρόμοι και τα μονοπάτια που διασχίζουν τον ορεινό όγκο, δίκτυο άριστα διατηρημένο στην πλειοψηφία του, δίνει την ευκαιρία στον πεζοπόρο και στον επισκέπτη που δεν έχει ειδικά ορειβατικά ενδιαφέροντα ή γνώσεις να γνωρίσει από κοντά τον Όλυμπο, τις ποικιλίες της χλωρίδας και της πανίδας και το φυσικό κάλλος του. Κυριότερο είναι το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 που κινείται δυτικά από Λιτόχωρο προς τις κορυφές, μέσα από το φαράγγι του Ενιπέα. Επίσης υπάρχει το Εθνικό Μονοπάτι Ο2, που συνδέει τις κορυφές προς τα νότια με το Πήλιο.

Ορειβατικές Διαδρομές
Για τους ορειβάτες, ο Όλυμπος είναι προνομιακός τόπος. Υπάρχουν οργανωμένες με μεγάλη επιμέλεια διαδρομές και φιλόξενα καταφύγια. Οι ορειβατικές διαδρομές στον Όλυμπο ξεκινούν από το Λιτόχωρο, το Δίον και τη Πέτρα.
Οι δύο ωραιότερες διαδρομές για την εξερεύνηση του Ολύμπου ξεκινούν από το Λιτόχωρο και φθάνουν μέχρι τις κορυφές του βουνού.

Αξιοθέατα Δήμου Δίου – Ολύμπου
Το Λιτόχωρο, που αποτελεί και την πρωτεύουσα του Δήμου, είναι δημοφιλής πόλη για εκείνους που επιθυμούν να ξεκινήσουν αναρρίχηση στον Όλυμπο, καθώς από εκεί ξεκινούν όλες οι προσπάθειες για την κατάκτηση της κορυφής του μυθικού βουνού. Στα βορειοδυτικά του Λιτοχώρου βρίσκεται η Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω.
Οι παραλίες του δήμου, βραβευμένες με τη γαλάζια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσελκύουν εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, είτε Έλληνες είτε ξένους. Επίσης ένας σημαντικός λόγος για να επισκεφθεί κάποιος τον δήμο, είναι τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν κατά καιρούς ανακαλυφθεί στην περιοχή.
Ο Παλαιός Παντελεήμων, σε υψόμετρο 700 μ., συγκροτείται κυρίως από παραδοσιακά και από ετοιμόρροπα σπίτια. Υπάρχουν δεκάδες εστιατόρια και αναψυκτήρια καθώς και παραδοσιακοί ξενώνες με πάνω από 150 κλίνες. Ο Παλαιός Παντελεήμων είναι από τους πρώτους οικισμούς της Ελλάδος που χαρακτηρίστηκαν παραδοσιακοί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Πλαταμώνας, η Παραλία Παντελεήμονος, οι Νέοι Πόροι, η Παραλία Σκοτίνης και η Λεπτοκαρυά διαθέτουν επαρκή καταλύματα: υπερπολυτελή ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπινγκ.

Η Κοιλάδα των Τεμπών

Τα Τέμπη ή Κοιλάδα των Τεμπών είναι μια κοιλάδα της Ελλάδας που σχηματίζεται ανάμεσα στον Όλυμπο και την Όσσα. Η κοιλάδα έχει μήκος 10 χιλιόμετρα, ενώ στο στενότερο σημείο της σχηματίζεται φαράγγι με πλάτος 25 μέτρα και βάθος περίπου 500 μέτρα. Στο εσωτερικό της ρέει ο ποταμός Πηνειός, ο οποίος στη συνέχεια εκβάλλει στο Αιγαίο. Τα Τέμπη αποτελούν το κύριο πέρασμα από τη Μακεδονία στη Θεσσαλία γι’ αυτό τον λόγο η περιοχή είχε μεγάλη σημασία από την αρχαιότητα.

Δέλτα Πηνειού

Ο υδροβιότοπος του Δέλτα είναι από τους σημαντικότερους της χώρας μας. Παρουσιάζει πλούσια πανίδα και χλωρίδα, στα παραποτάμια δάση και στις αμμοθίνες. Στο Δέλτα φωλιάζουν και ξεχειμωνιάζουν σπάνια είδη πουλιών. Εμφανίζονται τουλάχιστον 225 είδη από τα 407 που παρατηρούνται στη χώρα μας. Τα Φλαμίγκος, οι Ερωδιοί και οι Κορμοράνοι κάνουν μαγευτικό το τοπίο.

Η περιοχή, λόγω της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας που φιλοξενεί, έχει μεγάλη οικολογική και κοινωνικο-οικονομική αξία. Σήμερα, οι εκβολές του Πηνειού Ποταμού αποτελούν έναν υγρότοπο που παίζει σημαντικό ρόλο στη διαφύλαξη της βιολογικής ποικιλότητας και στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας του.

Κίσσαβος

Βρίσκεται στα ΒΑ του νομού δίπλα στα παράλια του. Η ψηλότερη κορυφή του είναι ο Πρ. Ηλίας 1.978 μ. Το βουνό συναντάται με δύο ονόματα, Όσσα και Κίσσαβος. Είναι ένα βουνό κατάφυτο με δάση οξιάς, καστανιάς, κουμαριάς, ελάτης, βελανιδιάς, αλλά φύονται και κέδρα, πλατάνια και κρανιές. Μια έκταση του 16.900 στρ. είναι χαρακτηρισμένη ως «Αισθητικό άλσος της Όσσας». Επίσης σπουδαίας φυσικής ομορφιάς είναι και το πάρκο Πολυδεντρίου με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Η περιοχή προσφέρει ποικιλία δραστηριοτήτων στους επισκέπτες της.

  • Περίπατος στο δάσος
  • Περίπατος στο Δέλτα του Πηνειού
  • Κανό καγιάκ
  • Ψάρεμα σε όλο το μήκος των ακτών
  • Επίσκεψη σε τοπικά μοναστήρια
  • Εκδρομές σε διάφορους κοντινούς προορισμούς
  • Να παρακολουθήσει διάφορες εκδηλώσεις τοπικού χαρακτήρα

Κάστρο Ωρίας-Αμπελάκια
Στο μέσον των Τεμπών από την πλευρά του Κισσάβου και πάνω από την πηγή της Αφροδίτης βρίσκεται το κάστρο της Ωριάς. Τα τείχη έφθαναν εως την άκρη του ποταμού, τα οποία καταστράφηκαν με τη διάνοιξη του δρόμου. Μέρος του κάστρου σώζετε σήμερα.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Ε. Ο – Κάστρο Ωριάς – Πρ. Ηλίας – Αμπελάκια, 5,5 χιλ. ορεινή πεζοπορία, σε χαμηλή βλάστηση
ΥΨ.ΔΙΑΦΟΡΑ: 300 μ.
ΑΦΕΤΗΡΙΑ: 385,5 χιλ πάρκινγκ Ε.Ο.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες

Ο Ιστορικός οικισμός των Αμπελακίων
Ο Ιστορικός οικισμός των Αμπελακίων είναι κοινότητα η οποία ανήκει στην Επαρχία Λάρισας του Νομού Λάρισας. Το όνομα προέρχεται από την ύπαρξη πολλών αμπελιών, την εποχή της ίδρυσής τους, – ή από το Αμφιλάκκια, λόγω των πέντε λάκκων που διασχίζουν ακόμη και σήμερα την κωμόπολη). Βρίσκεται στους πρόποδες της “Όσσας”, ή “Κίσσαβου” στην είσοδο των Τεμπών και σε απόσταση 31 χλμ. από την Λάρισα, 120 από Θεσσαλονίκη και 380 από την Αθήνα. Η ίδρυσή τους ανάγεται στα μέσα του 14ου αιώνα μ.Χ. και είναι ένας από τους Θεσσαλικούς οικισμούς της ύστερης Βυζαντινής εποχής. Από τους πρώτους συνεταιρισμούς εμπόρων, τεχνιτών, γεωργών και εργατών παρασκευής κόκκινων νημάτων άκμασε στα τέλη του 1η αιώνα και ίδρυσε την πρώτη και τελειότερη συνεταιριστική οργάνωση στην Ελλάδα. Θαυμάσια διατηρούνται ακόμα το αρχοντικό του Σβαρτς ,η εκκλησια της Αγ. Παρασκευής, Αγ. Αθανασίου του Αγ. Γεωργίου ,παραδοσιακά καλντερίμια βρύσες και πολλά άλλα. Επισήμως έχει χαρακτηριστεί ως τόπος ιστορικού και ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους.

Παραλίες
Ο Αγιόκαμπος είναι παραθαλάσσιος παραθεριστικός οικισμός που στα όριά του βρίσκεται το δάσος Πολυδένδρι, από τα ωραιότερα της χώρας μας, που αποτελεί καταφύγιο αγρίων ζώων, με δρυς, οξιές, καστανιές και έλατα.
Η Καρίτσα και το Κόκκινο Νερό είναι χτισμένα στην παραλιακή ζώνη του νομού. Μπορείτε να κολυμπήσετε στις παραλίες Κόκκινο Νερό, Πλατιά Άμμος και Κουτσουπιές.

Πήλιο

ΠΗΛΙΟΣυνδυάζοντας πανέμορφα χωριά, ατμοσφαιρικούς ξενώνες σε ιστορικά αρχοντικά και mountain resorts, διαδρομές μέσα σε υπέροχη φύση, ωραίες παραλίες, πληθωρική τοπική κουζίνα και τσιπουροκατανύξεις, το Βουνό των Κενταύρων δεν είναι τυχαία ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ελλάδα για όλες τις εποχές του χρόνου. Από τα φθινοπωρινά drives στα πορτοκαλοκόκκινα δάση μέχρι τις ανοιξιάτικες αποδράσεις για αγροτουρισμό και μάζεμα άγριων καρπών στο δάσος κι από τις χαλαρές «νησιώτικες» στιγμές στα καλοκαιρινά ψαροχώρια μέχρι το σκι ανάμεσα στις οξιές και τις αγριόλευκες στο χιονοδρομικό στα Χάνια, αποτελεί έναν προορισμό με πολλά διαφορετικά πρόσωπα.

 

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

  • Το τρενάκι του Πηλίου
  • Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου
  • Ελληνικό Μουσείο & Δημοτική Βιβλιοθήκη Ζαγορά
  • Λαογραφικό Μουσείο & Αρχοντικό Τοπάλη Μακρινίτσα
  • Αρχοντικά Λεχώνια
  • Παλιά Βιβλιοθήκη Μηλιές
  • Μουσείο Κομπολογιού Πορταριά

Υπάρχουν πολλές θαυμάσιες τοποθεσίες και μέρη που βλέπουν το Πήλιο και την γύρω από αυτό μοναδική περιοχή.
Παρακάτω θα βρείτε μια μικρή επιλογή αξιοθέατων, σε κάποια χωριά του Πηλίου, που πιστεύουμε, ότι αξίζουν μια επίσκεψη.

  • Άγιος Γεώργιος Νηλείας
  • Βυζίτσα
  • Ζαγορά
  • Κατηχώρι
  • Μακρυνίτσα
  • Μηλιές Πορταριά
  • Τρίκερι
  • Χορεφτό Πήλιο

 

Δάσος Κουρί

Το Δάσος Κουρί είναι αισθητικό πεδινό δρυοδάσος στην περιοχή του Δήμου Αλμυρού του Νομού Μαγνησίας, 1 χλμ βορειοδυτικά της πόλης του Αλμυρού και 500 μέτρα από το Δ.Δ. της Ευξεινούπολης. Έχει επίσης χαρακτηριστεί Περιοχή Βιογενετικού Αποθέματος και έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000.

Παλαιότερα κάλυπτε περίπου 20.000 στρέμματα από το Νεοχωράκι έως την παραλία του Αλμυρού και από τα ρέματα του Πλατάνου έως και το Χολόρεμα κοντά στο Αϊδίνι, καθώς αποτελούσε φυσική συνέχεια της χλωρίδας του όρους Όθρυς. Σήμερα, το Δάσος καταλαμβάνει 1.200 στρέμματα σε περίφραξη. Ως πεδινό δρυοδάσος, πρόκειται για σπάνιο οικοσύστημα στην Ελλάδα. Επίσης, έχει σημαντική αξία ως χώρος περιβαλλοντικής ενημέρωσης πολιτών, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μαθητών και αναψυχής.

Καλύπτεται κατά κύριο λόγο από χνοώδη δρύ μέσου όρου ηλικίας 160 χρόνων, αλλά στο δάσος απαντώνται επίσης βελανιδιές καθώς και ποδισκοφόροι. Σήμερα παρατηρείται πρόβλημα στην αναγέννηση του δάσους λόγω της εισαγωγής σε αυτό αγριοπροβάτων, ζαρκαδιών και πλατωνιών.